• Workshop - kritické myslenie

          • V rámci schváleného rozvojového projektu MŠVVaŠ SR - Podpora etického správania sa a hodnotového vzdelávania v školách sa uskutočnili 31.1.2024 workshopy na tému: kritické myslenie pre žiakov 2. a 3. ročníka odborov obchodná akadémia - bilingválne štúdium, informačné a sieťové technológie, mechanik-mechatronik. Workshopy viedli zábavno-náučnou formou lektori z občianskeho združenia Mladý podnikavec. 

            Počas workshopu obsiahli Escape aktivitu ,,únikovú hru", ktorá rozvíjala  u žiakov nielen kritické myslenie, ale aj tímovú prácu v skupinách, riešenie únikovej hry, čitateľskú i finančnú gramotnosť. 

          • Enviroprojekt 2023

          • O krok bližšie k udržateľnej škole

            Projekt ,,O krok bližšie k udržateľnej škole" sme zrealizovali v rámci schváleného rozvojového projektu Enviroprojekt 2023. 

            Projekt vychádzal z hlavného cieľa – edukáciou, príkladom a kreatívnymi aktivitami dosiahnuť environmentálnu gramotnosť všetkých členov našej komunity – školy. V projekte sme si vybrali plnenie témy školská záhrada. Jej implementovaním do výchovno-vzdelávacieho procesu sme kládli dôraz na vedenie žiakov k zodpovednému správaniu k životnému prostrediu, k zlepšeniu a ochrane nášho životného prostredia.

            A tak sme dali druhú šancu:

            • užitočnému hmyzu nielen lúčnymi kvetmi, ale i výrobou a umiestnením hmyzích domčekov v areáli školy
            • recyklovanému technickému odpadu, pri ktorom sme priamym prepojením vzdelávania a ochranou prírody zvyšovali povedomie žiakov z oblasti problematiky minimalizácie odpadov, recyklácie a zároveň podporili zážitkové a rovesnícke učenie – výsledkom sa stal náš totem školy – sova ako symbol vzdelania a spolupatričnosti
            • opotrebovaným pneumatikám, z ktorých sme vytvorili krásne kvetinové a bylinkové záhony

            Pre žiakov bol v rámci environmentálnych aktivít zabezpečený aj včelí workshop, na ktorom sa dozvedeli fakty zo sveta včiel, dôležitosť včelárstva, mali možnosť vidieť edukačnú včelnicu – pozorovací úľ, kde žiaci sledovali svet včiel cez sklo naživo. Ochutnali rôzne druhy medov na oplátke. Súčasťou workshopu boli aj tvorivé dielne, počas ktorých si žiaci vyrobili farebnú sviečku z medzistienky.

            Na projektových aktivitách sa podieľali žiaci i zamestnanci spoločne. Spoločným úsilím vytvárali školskú záhradu a jej prvkami prispeli k prirodzenej rozmanitosti prostredia školy a  k zlepšeniu mikroklímy v nej. 

             

            Finančné prostriedky na podporu rozvojového projektu Enviroprojekt 2023 boli pridelené Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

          • ZENIT v programovaní

          • 6.11.2023 boli víťazom, v jednotlivých kategóriách školského kola súťaže ZENIT v programovaní, odovzdané diplomy a cena z rúk riaditeľa školy. 

            Ďakujeme všetkým za účasť a postupujúcim prajeme veľa úspechov v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 23.11.2023. 

          • AUTOSALÓN Nitra

          • Študenti študijných odborov mechanik - mechatronik a elektrotechnika sa zúčastnili 28.9.2023 odbornej exkurzie na Autosalón Nitra.

            Študenti mali príležitosť vidieť zastúpenie rôznych automobilových značiek na rozličné druhy pohonov. Pri vstupe ich zaujali automobily pre 15-ročných. Zaujímavé boli pre nich aj kompresory značky Marko. Počas Autosalónu sledovali študenti sprievodné programy armády SR, hasičov ale pozornosť pútalo aj obľúbené driftovanie áut. Náš región zastupoval automotoklub Handlová.

            Študenti, ktorí plánujú pokračovať v štúdiu na vysokej škole technického zamerania, mali možnosť obdivovať športové prevedenie auta na vodík z dielne STU Bratislava. Lákadlom boli aj elektromobily s predĺženým dojazdom či testovacie jazdy u niektorých značiek automobilov. 

             

            Exkurzia priniesla študentom i pedagógom nové informácie a trendy z oblasti motorizmu.

                                                                                                                           Ing. Mária Laurová

          • Hodiny biológie netradične

          • Študenti 2.A triedy vymenili formálne vyučovanie hodín biológie za zážitkové vzdelávanie.

            Na hodinách biológie rozvíjali environmentálnu tematiku. Diskutovali o veľmi zaujímavých a náročných  témach - o životnom prostredí, o ekológii, o budúcnosti našej planéty. Rozprávali sa o rýchlo meniacom sa svete, o environmentálnych problémoch, zrýchľujúcej sa zmene klímy, o rastúcej spotrebe a obmedzených prírodných zdrojoch a o tom, ako veľmi nás príroda potrebuje a ako veľmi potrebujeme my ju.....

            Projektovým vyučovaním boli študenti aktívne zapojení do poznávacieho procesu. V skupinách pracovali na projektových témach ako Fascinujúci svet včiel, Budúcnosť našej planéty bez včiel, Včelí hotel, Záhrada pre včely, včely-naša inšpirácia a tie následne prezentovali pred spolužiakmi. Zapájali tvorivosť, fantáziu, kritické myslenie a rozvíjali spoluprácu, komunikáciu, prijímanie iných názorov.

            Spoločnými silami vytvorili hmyzí domček či malú kvetinovú záhradku.

            Pochopili, ako veľmi je dôležité žiť súlade s prírodou, rešpektovať ju, počúvať názory druhých a myslieť vždy na budúcnosť.

            Tieto skúsenosti s hodín biológie využili študenti 2.A triedy počas environmentálno-športového dňa, počas ktorého pracovali na tvorbe hmyzieho domčeka.

            Mgr. Viktória Boronkayová

          • Podpora študentského života

          • Vedenie SOŠ Handlová schválilo 18.9.2023 Stratégiu rozvoja študentského života pri SOŠ Handlová do roku 2025 predloženú predsedom školského parlamentu Martinom Daškom.

          • TEMATICKÉ ZÁŽITKOVÉ VZDELÁVANIE

          • Dňa 13. júna sa uskutočnili dve exkurzie pre žiakov našej školy za účelom podpory tematického zážitkového vzdelávania a kultúry. Exkurzie boli podporené z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

             

            V rámci podpory kultúry cestovali naši žiaci spolu s vyučujúcimi Ing. Adrianou Alsharabiovou a Ing. Renátou Chylovou za divadlom. Navštívili kultúrnu inštitúciu Slovenské komorné divadlo a zúčastnili sa divadelného predstavenia Bačova žena od Ivana Stodolu. Zážitkovým vzdelávaním sa žiaci oboznámili s dejom hry, o ktorej doteraz počuli len na hodinách slovenského jazyka a literatúry.

             

            V rámci podpory environmentálnej tematiky navštívili žiaci spolu s vyučujúcimi  Mgr. Jarmilou Jendrušákovou a Mgr. Vierou Uhrinovou malú rodinnú ekofarmu, EKOFARM Podskalie, ktorá sa nachádza v krásnej prírode Strážovských vrchov.

            Počas exkurzie bola zabezpečená prehliadka ekofarmy, prehliadka políčka s liečivými bylinkami - ich pestovanie a význam, prehliadka pastvín, stajní - možnosť previesť koňa, ochutnávka bylinkových čajov a ozrejmenie procesu sušenia, spracovania a výroby čajov.

             

             

             

          • Darovanie 2 % z dane z príjmu

          • Vážení rodičia, priatelia a sympatizanti SOŠ Handlová. Využite prosím možnosť darovať 2 % z vašich zaplatených daní občianskemu združeniu na podporu vzdelávania pri ZSŠOaS Handlová. Vaše finančné prostriedky výrazným spôsobom napomáhajú rozvoju školy a  podporujú jej aktivity.

            Bližšie informácie na stránke školy: https://sosha.sk/2-z-dani/9-o-skole/49-2-zamestnanci

            ĎAKUJEME !

             

          • Erasmus+ stáž študentov v Chorvátsku

          • V termíne od 13.3. do 24.3.2023 študenti 3. D triedy odboru mechanik-mechatronik boli na odbornej stáži z projektu Erasmus+ KA1 v škole“ Tehnička škola“ v meste Daruvar, kde uplatnili svoje nadobudnuté teoretické a praktické zručnosti v oblasti elektrotechniky, pneumatiky a nových obnoviteľných zdrojov tepla. Zároveň získali nové jazykové a odborné skúsenosti a reprezentovali školu a Slovensko.

          • Erasmus+ - stáž žiakov v Málage

          • Španielska Málaga dňa 5. februára 2023 privítala 10 študentov odboru bilingválna obchodná akadémia ( IV.A a III.A ) zo Strednej odbornej školy, Lipová 8, Handlová. Študenti v rámci odbornej stáže projektu Erasmus+ KA1 budú počas dvoch týždňov pracovať v obchodných prevádzkach, kde uplatnia svoje nadobudnuté zručnosti a získajú nové jazykové a odborné skúsenosti.

          • Erasmus + mobilita žiakov v Plzni

          • V dňoch 27.11.2022 až 10.12.2022 sa piati študenti tretieho ročníka odboru mechanik počítačových sietí zúčastnili stáže na Strednom odbornom učilišti elektrotechnickom v Plzni v rámci projektu Erasmus+KA1. V rámci tohto pobytu absolvovali dva týždne výuky v odborných učebniach tejto školy. V elektrodielňach si vyskúšali zapájanie trojfázových zásuviek, svetiel, rozvodové skrine pre pásové linky . Programovali otáčanie motorov, vŕtačky a tiež získali základy programovania v Arduine.  Zaujímavá bola aj exkurzia v závode MD elektronik, ktorá vyrába káblové prípojky do väčšiny známych značiek aut a to všetko na vysokej úrovni automatizácie.

            V poobedných hodinách objavovali  krásy historického centra Plzne a  prezreli si plzenský pivovar, kde sa dozvedeli veľa z histórie vzniku plzenského piva a aj o jeho súčasnej výrobe .  

            Cez víkend boli na výlete v Prahe, kde im sprievodkyňa priblížila hlavné dominanty tohto meste ako Hradčany, Karlov most, orloj na Staromestskom námestí a Václavské námestie a zažili predvianočnú atmosféru.

          • Erasmus + stáž žiakov odboru elektrotechnika

          • V decembri 2022 absolvovali 6 žiaci študijného odboru elektrotechnika 2 týždňový pobyt na Strednej škole elektrotechnickej a energetickej v Sokolniciach. Získavali nové praktické zručnosti v montáži káblových zväzkov, v pájkovaní, ale aj v programovaní robotov a 3D tlače. Zaujímavé informácie sa dozvedeli o prácach pod napätím. Vo voľnom čase spoznávali prírodu moravského krasu, navštívili múzeum vojenskej techniky, planetárium a zabavili sa pri bowlingu a motokárach. Zo stáže si odnášajú nielen skúsenosti, ale aj zážitky.

          • Školská jedáleň - zmena cien za stravovanie od 1.1.2023

          • Stravovanie žiakov

            1. celodenná strava žiaka ubytovaného na Školskom internáte  7,50 EUR
            2. obed žiaka 3,00 EUR

            Stravovanie zamestnancov

            Cena stravného lístka 5,10  EUR s DPH, zamestnanec si hradí 2,00 EUR

            Strava poskytovaná pre cudzích stravníkov

            Cena stravného lístka 5,10  EUR s DPH

          • Erasmus + v školskom roku 2022/23

          • Stredná odborná škola získala aj v tomto školskom roku grant na realizáciu projektu Erasmus+
            číslo 2022-1-SK01-KA121-VET-000057057.

            V rámci projektu plánuje vyslať na mobilitu do zahraničia celkom 34 žiakov a 8 učiteľov.

            Mobilita je odborná stáž žiaka v partnerskej škole, kde sa zúčastňuje praktického vyučovania. Je určená pre žiakov prednostne  tretích ročníkov študijných odborov (štvrtý ročník študijného odboru obchodná akadémia-bilingválne štúdium). Stáž trvá dva týždne a je plne financovaná z grantu Erasmus +. Žiaci sú na stáži sprevádzaní učiteľmi. Stáž sa započítava do štúdia a je vyhodnotená v odbornom predmete.

            Žiak sa na stáž môže prihlásiť prostredníctvom triedneho učiteľa alebo koordinátora projektu Erasmus+. Výber žiakov sa uskutoční na základe výberových kritérií schválených riaditeľom školy.

            Partnermi projektu sú školy a inštitúcie v Českej republike, v Chorvátsku a v  Španielsku.

            Bližšie informácie k projektu dostanú žiaci, pre ktorých je určený.

            Ing. Janka Dežerická, koordinátor projektu Erasmus+

          • Výsledky prijímacieho konania pre rok 2023/2024

          • V súlade s § 68 ods. 1 a § 161m ods. 3 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 415/2021 Z. z. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR určuje termín zverejnenia zoznamu uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania pre školský rok 2023/24 nasledovne:

            o 24. 5. 2023 (v čase od 0:00 do 23:59 hod.);

            V sekcii Výsledky a kritéria... priebežne zverejňujeme výsledky z prijímacej kúšky.