• Robotické autíčko

          • Študenti SOŠ Handlová zrealizovali projekt na rozvoj digitálnych a IT inovácii. 

            Správna rada Nadácie Tatra banky podporila v rámci grantového programu Digital pre stredné školy náš projekt s názvom "Robotické autíčko". 

            Na realizácii projektového zámeru sa podieľali študenti technicko-informatických odborov pod vedením skúsených učiteľov. Pri konštruovaní robotického autíčka tvorili a objavovali nové riešenia, aktivity zahŕňali kroky od plánovania a dizajnu až po implementáciu a testovanie. 

            V rámci vyučovacieho procesu sa učili navrhnúť, zostaviť základnú konštrukciu autíčka, spájkovať, programovať. Podľa pripraveného návrhu konštruovali jednotlivé komponenty dokopy, programovali a upravovali nastavenia autíčka. Testovali funkčnosť robotického autíčka, analyzovali chyby. Študenti navrhovali a implementovali nové riešenia, snažili sa o vylepšenia pridaním nových funkcií. Výsledkom celého projektu bolo robotické autíčko.

            Skonštruovanie robotického autíčka je prínosom v kontexte vzdelávania a rozvoja technických zručností u študentov. Posilnili sme oblasť programovania, pri práci s rôznymi elektronickými komponentmi oblasť elektroniky, pri stavbe a údržbe mechanických častí autíčka oblasť mechaniky. Študenti sa zdokonalili v jemnej motorike konštruovania, ale zároveň posilnili oblasť problémového riešenia, kritického myslenia, kreativitu a inovácie. 

            Integrácia robotického autíčka do vyučovacieho procesu bola nielen vzdelávacia, ale aj zábavná a umožnila študentom rozvinúť širokú škálu dôležitých zručností od techncických až po softvérové a tímovú spoluprácu.

            Robotický projekt poskytol komplexný vzdelávací zážitok, priestor na experimentovanie, kreatívne a inovatívne myslenie.

            Finančné prostriedky od Nadácie Tatra banky boli použité na zakúpenie materiálu potrebného na skonštruovanie robotického autíčka a jeho sfunkčnenie.