• Projekt ,,Lepšou praxou k lepšiemu zamestnaniu v SOŠ Handlová"

          • V piatok 6. septembra 2024 sa uskutočnilo na pôde Strednej odbornej školy Handlová slávnostné prestrihnutie pásky a odovzdanie zrekonštruovaných dielní odborného výcviku i školského internátu do užívania žiakom školy.

            Symbolické odovzdanie zmodernizovaných priestorov prebehlo  za prítomnosti predsedu vlády SR Róberta Fica, predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku, riaditeľa školy Maroša Štorcela, zástupcov zhotoviteľa ROKO gips, s.r.o. a iných hostí. 

            Stredná odborná škola, Lipová 8, Handlová zrealizovala v období 1/2022 - 8/2024 projekt ,,Lepšou praxou k lepšiemu zamestnaniu v SOŠ Handlová", na ktorý Trenčianska župa získala finančné prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu a štátneho rozpočtu.

            Modernizácia zahŕňala rekonštrukciu vonkajších a vnútorných priestorov 2 objektov školy budova F (dielne), budova B (odborné učebne, školský internát), zvýšenie energetickej hospodárnosti budov školy, debarierizáciu budov, obstaranie materiálno-technického vybavenia odborných pracovísk pre odbory skupiny 26: 2675 M elektrotechnika, 2682 K mechanik počítačových sietí a 2679 K mechanik-mechatronik, ale aj obstaranie a modernizáciu materiálno-technického vybavenia školského internátu.

            V rámci budovy F, ktorá je prízemnou budovou došlo k rekonštrukcii učební vrátane rekonštrukcie sociálnych zariadení s rešpektovaním podmienky bezbariérovosti, rozšírená bola štruktúrovaná kabeláž a inštalovaná inteligentná elektroinštalácia. Ďalej došlo k rekonštrukcii vchodu do budovy s vybudovaním bezbariérového prístupu – rampy, za účelom zvýšenia energetickej efektívnosti budovy boli vymenené okná, zateplená budova. Dielne boli následne vybavené novými modernými prístrojmi a zariadeniami.

            V rámci budovy „B“, boli vymenené okná, čiastočne vymenené svietidlá a radiátory v sociálnych zariadeniach, konferenčná miestnosť bola ozvučená. V rámci internátu bolo modernizované interiérové vybavenie, rekonštruované boli sociálne zariadenia a sprchy taktiež rešpektujúc podmienky bezbariérovosti a k budove bol aj pristavaný výťah.

            Zrekonštruovanými školskými priestormi máme za cieľ skvalitňovať odborné vzdelávanie a prípravu, posilňovať praktické zručnosti žiakov v spomínaných odboroch a prispievať k lepšiemu uplatneniu absolventov na trhu práce. Napomôcť by mali kvalitnejšie priestorové podmienky pre žiakov, zvýšený tepelný komfort na vyučovacom procese.

            Prístavbou výťahu a debarierizáciou objektov sa zlepšia podmienky pre inkluzívne vzdelávanie, rozšíria sa možnosti štúdia pre znevýhodnené skupiny, úpravy internátu prispejú k skvalitneniu služieb s predpokladaným zvýšením záujmu žiakov o internátne ubytovanie.

            V budove F sme zriadili laboratórium sieťových technológií, pracovisko pre výučbu výpočtového výkonu sieťových technológií a laboratórium elektrotechnických meraní. Doplnilo sa vybavenie do dielne silnoprúdovej elektrotechniky, dielne počítačových systémov a na pracovisko IoE Internet off Everyone.

            V budove B sme vybavili učebňu automatizácie, učebňu pneumatických a hydraulických systémov, učebňu programovania o CNC stroje a učebňu základov elektrotechniky a elektroniky.

            Celková investícia predstavovala náklady vo výške takmer 2,5 mil. eur.