• Workshop - kritické myslenie

          • V rámci schváleného rozvojového projektu MŠVVaŠ SR - Podpora etického správania sa a hodnotového vzdelávania v školách sa uskutočnili 31.1.2024 workshopy na tému: kritické myslenie pre žiakov 2. a 3. ročníka odborov obchodná akadémia - bilingválne štúdium, informačné a sieťové technológie, mechanik-mechatronik. Workshopy viedli zábavno-náučnou formou lektori z občianskeho združenia Mladý podnikavec. 

            Počas workshopu obsiahli Escape aktivitu ,,únikovú hru", ktorá rozvíjala  u žiakov nielen kritické myslenie, ale aj tímovú prácu v skupinách, riešenie únikovej hry, čitateľskú i finančnú gramotnosť. 

          • Enviroprojekt 2023

          • O krok bližšie k udržateľnej škole

            Projekt ,,O krok bližšie k udržateľnej škole" sme zrealizovali v rámci schváleného rozvojového projektu Enviroprojekt 2023. 

            Projekt vychádzal z hlavného cieľa – edukáciou, príkladom a kreatívnymi aktivitami dosiahnuť environmentálnu gramotnosť všetkých členov našej komunity – školy. V projekte sme si vybrali plnenie témy školská záhrada. Jej implementovaním do výchovno-vzdelávacieho procesu sme kládli dôraz na vedenie žiakov k zodpovednému správaniu k životnému prostrediu, k zlepšeniu a ochrane nášho životného prostredia.

            A tak sme dali druhú šancu:

            • užitočnému hmyzu nielen lúčnymi kvetmi, ale i výrobou a umiestnením hmyzích domčekov v areáli školy
            • recyklovanému technickému odpadu, pri ktorom sme priamym prepojením vzdelávania a ochranou prírody zvyšovali povedomie žiakov z oblasti problematiky minimalizácie odpadov, recyklácie a zároveň podporili zážitkové a rovesnícke učenie – výsledkom sa stal náš totem školy – sova ako symbol vzdelania a spolupatričnosti
            • opotrebovaným pneumatikám, z ktorých sme vytvorili krásne kvetinové a bylinkové záhony

            Pre žiakov bol v rámci environmentálnych aktivít zabezpečený aj včelí workshop, na ktorom sa dozvedeli fakty zo sveta včiel, dôležitosť včelárstva, mali možnosť vidieť edukačnú včelnicu – pozorovací úľ, kde žiaci sledovali svet včiel cez sklo naživo. Ochutnali rôzne druhy medov na oplátke. Súčasťou workshopu boli aj tvorivé dielne, počas ktorých si žiaci vyrobili farebnú sviečku z medzistienky.

            Na projektových aktivitách sa podieľali žiaci i zamestnanci spoločne. Spoločným úsilím vytvárali školskú záhradu a jej prvkami prispeli k prirodzenej rozmanitosti prostredia školy a  k zlepšeniu mikroklímy v nej. 

             

            Finančné prostriedky na podporu rozvojového projektu Enviroprojekt 2023 boli pridelené Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.